FANTOMblog

blog filmového magazínu FANTOM

Seminář archivního filmu: Marco Ferreri

| Filmové festivaly / Film Festivals
17. 04. 2010 |

12. ročník Semináře archivního filmu, který proběhne v Uherském Hradišti v posunutém termínu (od pátku 7. do neděle 9. května), tentokrát přiblíží u nás až na výjimky vesměs neznámou tvorbu slavného italského režiséra, který v mnoha ohledech bořil společenské i kinematografické mýty a iluze.

Seminář pokračuje v intenci objevovat nová, často dosud neprobádaná filmová území či souvislosti, a to jak pro české (ale i slovenské) cinefily, členy filmových klubů, studenty filmových škol, kinaře a publicisty, tak rovněž pro širší diváckou veřejnost.

Letošní ročník se téměř monograficky zaměří na svébytný tvůrčí naturel italského filmařského i společenského revoltéra Marca Ferreriho. Dále budou uvedeny také snímky několika režisérů, které s Ferrerim spojuje v lecčems velmi podobný étos i tematika a jejichž tvorby si samotný Ferreri vysoce cenil.  Kromě hraných filmů zhlédnou diváci zajímavé dokumenty, reflektující specifický Ferreriho přínos.

Samozřejmostí budou lektorské úvody a kinolektoráty k jednotlivým filmům. K semináři bude vydán obsažný katalog, který vedle tradičních anotací k uváděným filmům bude obsahovat také analyticko-historické úvodní texty (Vladimír Hendrich, Jan Švábenický), které ještě více přiblíží osobnost režiséra, a také výňatky z přeložených textů od zahraničních filmových publicistů, z nichž některé výtečně přibližují dobu vzniku a různé kontexty Ferreriho filmů.

Seminář proběhne v prostorách kina Hvězda a kina Mír v Uherském Hradišti ve dnech 7. – 9. května 2010.

www.archivniseminar.cz
www.mkuh.cz

Komentáře

Bez komentářů

Napište komentář