FANTOMblog

blog filmového magazínu FANTOM

Fassbinder na Večeru Fantomu

| Večery Fantomu
07. 05. 2009 |

Touha Veroniky Vossové

11. května v 19:00

Filmový sál FF UP

Křížkovského 10, Olomouc

Ti, kdo obdivují výtvarnou krásu záběrů Xaviera Schwarzenbergera a vypravěčské umění Rainera Wernera Fassbindera v seriálu Berlin Alexanderplatz, který nyní vysílá Česká televize, si zajisté nenechají ujít projekci jejich filmu Touha Veroniky Vossové. Fassbinder se v něm nechal inspirovat životem německé meziválečné herečky Sybille Schmitzové (známé např. z Dreyerova Upíra) a Schwarzenberg zase podmanivým černobílým stylem melodramat ateliérů UFA.

Časy zářivé slávy prominentní herečky Třetí říše a údajné Goebbelsovy milenky jsou dávno pryč. V polovině 50. let zůstává z Veroniky Vossové pouze elegantní zevnějšek, který zastírá životní zklamání a závislost na morfiu. Minulost se začne připomínat po té, co bývalou divu potká za deštivého večera jeden novinář a ona v něm okamžitě vzbudí zvědavost.

Fassbinder natočil poslední část své poválečné trilogie (Manželství Marie Braunové, Lola) na základě článku uveřejněného v Die Zeit a i když změnil jména skutečných protagonistů, jejich identitu do značné míry zachoval – včetně režisérů Maxe Ophülse a Gustafa Gründgense, který kdysi zabránil hereččinu zákazu kvůli její bisexualitě. Touha Veroniky Vossové získala v roce 1982 na berlínském festivalu ocenění nejvyšší – Zlatého medvěda.

Touha Veroniky Vossové (Die Sehnsucht der Veronika Voss, SRN 1982)
režie: Rainer Werner Fassbinder
kamera: Xavier Schwarzenberger
hrají: Rosel Zechová, Armin Mueller-Stahl, Hilmar Thate, Rainer Werner Fassbinder ad.
čes. tit., 104 min.

Komentáře

Bez komentářů

Napište komentář