FANTOMblog

blog filmového magazínu FANTOM

Čtvrtý večer Fantomu: Zločinný život Archibalda de la Cruz (1955)

| Aktuálně, Večery Fantomu
20. 03. 2009 |

pondělí 23. března, 19.00, filmový sál FF UP

„Dle mého soudu sice Buñuel považuje lidi za idioty, ale zároveň si myslí, že život je i přesto zábavný.“

François Truffaut

Filmy z mexického období tvorby Luise jsou dnes – až na několik výjimek – prakticky neznámé a Buñuel sám se nezdráhal odsoudit většinu z nich jako chatrné a nanicovaté filmové pokusy. Přesto některé v době svého vzniku získaly mezinárodní ohlas a později se – jako například Zapomenutí – zařadily mezi Buñuelovy „velké“ a často vzpomínané filmy. Mezi ony zdařilé mexické snímky patří také Zločinný život Archibalda de la Cruz, černá tragikomedie natočená podle stejnojmenného románu Rodolfa Usigliho. Archibaldo v ní vypráví divákům příběh svého života, který byl podřízen jeho největšímu, avšak nikdy nevyplněnému snu: páchat zločin a stát se sériovým vrahem.

Buñuelův důmyslně vybudovaný a dle ryzích zákonů filmové logiky zkonstruovaný příběh o sympatickém rádoby vrahovi připomene starší snímky světové kinematografie, především filmy Alfreda Hitchcocka (Ani stín podezření), Charlieho Chaplina (Monsieur Verdoux) či Michaela Curtize (Mystery of the Wax Museum).

Podrobněji se o Zločinném životu Archibalda de la Cruz, v němž jednu z hlavních rolí ztvárnila původem česká herečka Miroslava Stern, která ovšem krátce po dokončení tohoto filmu spáchala sebevraždu, zmiňuje 10. číslo Fantomu z října 2004.

Všechny diváky (a čtenáře) na pohřební zábavu zve FANTOM.

Luis Buñuel: Zločinný život Archibalda de la Cruz (Ensayo de un crimen)

Mexiko 1955

hrají: Miroslava Stern, Ernesto Alonso, Rita Macedo, Ariadna Welter a další.

ve španělském znění s anglickými titulky, 89 min.

Komentáře

Bez komentářů

Napište komentář